Studije opravdanosti i generalni projekti

Kogeneracijsko/trigeneracijsko postrojenje na području PPPPN Nacionalni stadion Surčin.

Studije opravdanosti i generalni projekti

Kogeneracijsko/trigeneracijsko postrojenje na području PPPPN Nacionalni stadion Surčin je projekat koji se odnosi na implementaciju sistema za proizvodnju toplote i električne energije, a u nekim slučajevima i hlađenja, u jednom procesu. Ovaj pristup je energetski efikasan i može značajno smanjiti emisiju štetnih gasova.

Kogeneracija, poznata i kao kombinovana proizvodnja toplote i električne energije (CHP), je proces u kojem se istovremeno proizvodi toplotna i električna energija iz jednog izvora energije, obično fosilnih goriva, kao što su prirodni gas, ugalj ili biomasa. Ovo je efikasniji način proizvodnje energije jer se toplota koja se obično gubi u konvencionalnoj proizvodnji električne energije koristi za grejanje.

Trigeneracija, ili kombinovana proizvodnja toplote, hlađenja i električne energije (CCHP), ide korak dalje i koristi toplotu koja se proizvodi tokom proizvodnje električne energije za pokretanje rashladnih sistema za klimatizaciju ili hlađenje. Ovo može biti posebno korisno za objekte koji imaju velike potrebe za hlađenjem, kao što su stadioni ili sportski centri.

Studija opravdanosti za ovaj projekat bi obuhvatala detaljnu analizu tehničke izvodljivosti projekta, procenu troškova i potencijalnih ušteda, kao i procenu uticaja na životnu sredinu. Ova studija bi pomogla u donošenju odluke o tome da li da se projekat nastavi ili ne, tj. da se odabere najpovoljnija varijanta.

“Julija je vizionarski, sistematično i posvećeno iznela projekat od početka do kraja”

Dušan VelovićOsnivač firme PEM d.o.o.